Как да осигурим дома си

Предлагаме ви няколко лесни стъпки, с които да подсигурите дома си

1. Заключването на вратите и прозорците  може значително да намали риска от проникване във Вашия дом. Според актуална статистика на МВР, 33% от кражбите са станали без проникване с взлом - обраните обекти са били оставени отключени или с отворени прозорци. Изводът е: независимо от ситуацията, винаги заключвайте вратите и прозорците на Вашият дом.

2. Вашите деца трябва да знаят как да боравят с охранителната система. Според същата статистика 51.5% от обирите са станали в светлата част на деня, 27.9% през нощта, а за останалите не е уточнено точното време на случилото се. Постарайте се Вашите деца да са наясно как се активира и дезактивира охранителната система на жилището Ви. Ако боравенето с кодове е сложно за тях, можете да използвате Proximity Tag устройства за работа само с допир. Не се успокоявайте с това, че Вашият дом е в безопасност, само защото е 12 часа на обяд. Винаги включвайте охранителната система, когато дома Ви остава празен.

3. Не разчитайте на факта, че имате куче вкъщи. Не разчитайте на това, че вашият домашен любимец ще замени охранителната система и ще опази дома Ви от крадци. Решилите да отнемат чуждо имущество не се притесняват, че в жилището има куче и никога не е било пречка за тях да преодолеят неговата защита, независимо от породата и физиката му. Все пак „злото куче“ е не лошо решение! Но пък съвсем спокойно можете да си сложите и незаменимата лепенка / табела: „Внимание, обектът се охранява от зло куче.“.

4. Монтирайте система за видеонаблюдение. Независимо от това дали ще монтирате система с IP камери или HD аналогови камери, имайте в предвид, че видеонаблюдението действа и превантивно срещу кражби. Достатъчно е потенциалните крадци само да видят, че охранявате дома си с камери за видеонаблюдение за да се откажат.

Направете преценка какви камери да сложите. Можете да монтирате камери със стойка (булет камери) на максимално видими места с цел предварителна превенция.

Може да изберете и да монтирате камерите на по-скрити места с цел да в случай на грабеж или влизане с взлом да заловите крадците! Все пак помислете и за факта, че съвременните камери са снабдени с инфраред подсветка за наблюдение през нощта, което пък може да издаде местоположението на камерата.

Някои от вас могат да кажат, че „Записите от камерите за видеонаблюдение не служат за доказателство пред съда“. Това наистина е така, но пък спомагат за лесното разкриване на престъпленията.

Също така, вижте защо системите за видеонаблюдение помагат и в т.5

5. Направете си застраховка на дома и имуществото. Няма да правим реклама на различни застрахователни фирми, но ще кажем, че застраховката ще възстанови поне някаква част от вашето имущество.

А ако имате монтирана система за видеонаблюдение, доказването на престъплението е значително по-лесно, а и застрахователите ще бъдат принудени да изплатят застраховките в пълен размер, според клаузите от договорите.

А и е почти сигурно, че щом застрахователна компания губи пари за изплащане на подобни застраховки, то тогава и залавянето на крадците и доказването на вината им става значително по-лесно. Гарантирано.

6. Монтирайте СОТ. Тук нещата стоят малко спорно. Сотаджиите ще монтират необходимата алармена система и ще започнат ежемесечно да прибират своите такси.

Какво обаче се случва най-често? На практика СОТ фирмите почти винаги пристигат след като престъплението е извършено и крадците са избягали. В общи линии охранителните фирми повечето пъти успяват само първи да регистрират извършеното престъпление. И със сигурност екипите ще са дошли навреме – сигурен съм!

Е какво ни остава тогава?
Надяваме се поне малко да сме успели да Ви помогнем. Все пак правилния избор зависи изцяло и само от Вас.

http://zazz.info/images/gallery/2016_7/643_attach_4217_normal.jpg