Какво представляват NVR и DVR рекордерите в системите за видеонаблюдение

NVR (мрежов видео рекордер) и DVR (цифров видео рекордер) са устройства, които се използват за управление, преглед и съхранение на видео записи, направени от охранителни камери.  Предлага се разнообразие от софтуер и размер на хард диска като NVR и DVR улесняват запазването и преглеждането на видеа. От какъв имате нужда и как работи, зависи от това с какви камери разполагате – IP или аналогови.


Как работят NVR и DVR?

Мрежовият и цифровият видео рекордер вършат една и съща работа що се отнася до записването и съхранението на видеа, записани с охранителни камери, но те се различават по предназначението им за работа с различни камери.

DVR-ите се използват при аналоговите CCTV камери. По-старите системи записват видео директно на касети (VCR), а модерните системи използват DVR, за да конвертират видео файловете в дигитален формат, позволявайки съхранение на повече видеа по този начин. DVR също така предоставя удобство за отдалечен достъп.

Ако пък имате IP камери, ще ви е необходим NVR рекордер. Тези записващи устройства използват локалната мрежа, за да изпращат и получават данни, което ги прави идеални за дистанционно наблюдение на вашата система, от компютър, смартфон или таблет.

Понеже IP камерите са „острието” в технологията за видеонаблюдение, включването на NVR във вашата система ще ви позволи да добавите нови камери с някои по-разширени функции. Тоест въпреки, че IP камерите и DVR-те са съвместими, винаги трябва да се консултирате с монтажиста на системата за видеонаблюдение, за да се уверите, че всичките продукти, с които разполагате за тази система ще работят правилно заедно.

Ако вашата система за видеонаблюдение съчетава CCTV и IP камери, то може да използвате специализирани кодиращи видео устройства, които позволяват на вашите камери за видеонаблюдение да бъдат свързани към NVR.


Как NVR и DVR-и те могат да ви помогнат?


NVR и DVR устройствата са идеални за управление на множество камери от едно централно място. Те могат да послужат за подобряване на системата ви за видеонаблюдение чрез:

  • Съхраняване на големи количества видео файлове, в сравнение със записите от една камера, които може да побере една Micro SD карта.
  • Също така възможността за записване на по-големи HD видеа или запазване на клиповете за по-дълги периоди от време са отново предимства, които предлагат NVR и DVR устройствата.
  • Настройване на сигнални прозорци и засичане на действие са сред другите предимства, ако такива не са налични при текущите ви камери.
  • Преглеждането и анализа на всички видео записи от отделен интерфейс, позволява достъп до всяко видео поотделно.


NVR и DVR устройствата са валидни за много охранителни брандове и можете да се сдобиете с тях от SSTS.bg.

NVR и DVR устройствата не са ли еднакви?

Вече обяснихме разликата между тях, а именно, че едните се използват при аналоговите камери, а другите при IP камерите.

Така че, дори и да сте запознати с термина DVR (цифров видео рекордер), основен компонент на CCTV системите, от мрежовите видео рекордери и DVR системите имат различни изисквания и служат за използване с различни видове камери.

Въпреки това ролята и на двата вида системи е записването и съхранението на видео файлове от охранителните камери. За разлика от DVR-те, предназначени за аналогови камери, обаче, то NVR-ите се използват при IP камерите.

Освен тези два вида системи съществуват и така наречените трибриди, или  „Трибриден DVR”.

При трибридните DVR-и могат да се свързват камери от различните технологии – CCTV (аналогови камери), HD аналогови (HDTVI; HDCVI;  AHD), както и IP камери. Според различните изисквания на потребителя, а също така и според марките и техните производители, вече можем да говорим и за конкретните технологии, както и избора на трибриден DVR.

Ако искате да научите повече подробности за различните технологии и марки при системите за видеонаблюдение, можете да посетите специализирания сайт на SSTS сервиз.